Hoppa till innehåll

Biologisk mångfald

 

Naturskyddsföreningens definition av biologisk mångfald:
“Begreppet biologisk mångfald är ett samlingsbegrepp för all den variation som finns mellan och inom arter och livsmiljöer på jorden. Den biologiska mångfalden spelar en avgörande roll för naturens grundläggande funktioner, så som pollinering och rening av luft och vatten”

Vi är beroende av naturens förmåga att rena luften vi andas och allt vatten vi använder samt naturens förmåga att reglera klimatet. Den biologiska mångfalden är även grunden för vår ekonomiska, mentala och fysiska hälsa. Vi vet också att biologisk mångfald är en grundförutsättning för vårt välmående och vår överlevnad, vilket kan ses som en stor drivkraft till förändring. Biologisk mångfald utgör en så kallad stödjande ekosystemtjänst och är en förutsättning för att de andra ekosystemtjänsterna ska fungera. Då ett ekosystem med hög mångfald är mer resistent mot naturens och samhällets förändringar är det viktigt att det finns många arter i ett ekosystem som gör det lättare för en art att ersätta en annan arts roll i systemet om denna art håller på att försvinna.

 


Hot mot biologisk mångfald

Idag ser vi att hotet mot biologisk mångfald och klimatförändringarna är de stora globala utmaningarna vi står inför. De båda är starkt sammankopplade och ömsesidigt beroende av varandra. 

Massutdöende av arter har skett tidigare historiskt, men inte i denna utrotningshastighet, som idag, är över tusen gånger snabbare än innan människans påverkan. Den snabba minskningen av ett stort antal arter under det senaste århundradet är till störst del på grund av människans aktiviteter som på fler olika sätt påverkar naturen negativt. Detta leder till brist av livsförhållanden, mat och boplatser för pollinatörer. 

Skapa trädgårdar som gynnar biologiskmångfald

Om trädgården tillhandahåller boplatser, nektar och pollen kan trädgårdar bidra till ökning av ekosystemtjänster. Trädgårdar som omges av denna typ av miljö, där livsförhållanden för pollinatörer tillgodoses, blir därav betydelsefulla insatser i främjandet av biologisk mångfald.

Genom att utnyttja och förstärka de grundförutsättningar som finns på platsen kan man tillgodose många olika arters behov i en trädgård. Ju större variation det finns när det handlar om livsmiljöer och resurser möjliggör för fler arter att leva på platsen. Det betyder att variationsrika miljöer och biologisk mångfald är direkt kopplade till varandra.

Hur ser våra trädgårdar i Sverige ut?

Svenska trädgårdar utgör sammanlagt en yta på ungefär 320 000 hektar, om vi lägger ihop alla trädgårdar i Sverige blir det en jättestor yta. Därför är privata trädgårdar en viktig resurs för att hjälpa arter i fara och gynna biologisk mångfald.

Genom att införa naturlika element, stor variationsrikedom och växter med lång blomning i dessa stora ytor som de privata trädgårdarna utgörs av kan man göra stor skillnad för den biologiska mångfalden. Trädgårdar kan fungera som gröna korridorer ut i den vilda naturen och bidrar till en obruten följd av naturmiljöer för en mängd arter, vilket i sin tur gör det lättare för dessa att överleva på lång sikt.

Tillsammans kan vi göra väldigt stor skillnad!

Vill du skapa en trädgård som gynnar biologisk mångfald?