Hoppa till innehåll

Om mig

Jag heter Sandra Sköld Strandberg och är utbildad trädgårdsmästare, har tidigare arbetat som förskollärare och rektor på förskola. Men dragningskraften mot naturen och trädgården växte sig starkare och jag tog beslutet att skola om mig och utbilda mig till trädgårdsmästare, en 2 årig yrkesutbildning där teori och praktik kombinerats.

Ett av de bästa beslut och vägval jag någonsin gjort!

Jag bor i ett sekelskifteshus i Tumba med en tomt på 1400 m2, där odlandet sprider sig i takt med det stora intresset för odling och trädgård. Jag har två växthus och mycket odling på friland där det odlas grönsaker och blommor. Här skapar jag en variationsrik trädgård i samklang med naturen, en trädgård som ger pollinatörer förutsättningar att finna mat och boplatser vilket främjar biologisk mångfald. En trädgård som blommar under en lång säsong och har en stor variation av växter, vilket är en fröjd för både mig och pollinatörerna.

För mig som trädgårdsmästare är det av största vikt att skapa trädgårdar som gynnar biologisk mångfald. Jag vill inspirera och visa på att det finns mycket man kan göra för den biologiska mångfalden även i den lilla villaträdgården. Det finns lika många trädgårdar som det finns trädgårdsdrömmar, de viktigaste är att man hittar det som känns rätt just för en själv. En trädgård där en känsla av estetik, harmoni och balans möter upp de önskningarna och behoven trädgården ska uppfylla. Det kan vara allt ifrån en naturlik trädgård där man bjuder in naturen och dess skönhet, till en mer stilren och stramare trädgård eller kanske en trädgård som talar till förflutna med äldre ”mormorsväxter”. Oavsett vilken känsla man vill uppnå i trädgården kan man med stor variationsrikedom av växter skapa en trädgård som blommar under en lång period och som gynnar biologisk mångfald.

När man låter sig inspireras av naturen kan man lyfta in viktiga värden i sin trädgård till förmån för biologisk mångfald. En sådan trädgård är mer tillåtande och växer friare med fler olika sorters växter utan att se rörig ut. Den behöver inte lika mycket skötsel och kan vara en plats för vila och rekreation i stället för ett trädgårdsideal som man hela tiden behöver tukta. En trädgård med livfulla och lättskötta rabatter som både vi och den biologiska mångfalden mår gott av.

För att skapa hållbara trädgårdar väljer jag gärna svenskodlade och närodlade växter, KRAV-märkta produkter i den utsträckning det finns att få tag på.